Her ne zaman gülmek için bir fırsat olsa, ona katıl. Her ne zaman dans etmek için, bir fırsat olsa ona katıl. Her ne zaman şarkı söylemek için bir fırsat olsa, söyle. Ve bir gün yarattığın mutluluğu bulacaksın.
Osho
Çevrimiçi Üyeler
Yakın zamanda sitemizde 5 üye çevrimiçi oldu.
Üyeleri görebilmek için, üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Vittorio PİSAN'ın İzmir İşgali Tabloları
Vittorio Pisan İzmir'in işgali sırasında bu şehirde yaşayan, babası İtalyan, annesi Yunan bir ailenin ressam oğludur.
İzmir'de Yunanlıların işkencelerini anlatan tabloları yapmıştır.
Birazdan o tabloları paylaşacağız, önce azıcık bilgi verelim. Bu hikayeyi 1980 yılında Ankara Zafer Çarşı'sında Ressam Eşref ÜREN'den dinledim. O zamanları muhabirlik yapıyordum.
Bu konuda sonraları Sayın Celal Öcal'ın bir kitabı olduğunu öğrendik. Ben bu bilgileri Celal Öcal'ın yazılarından ve internetteki bilgilerden derledim.
Pisan'iin babası İtalyan hükümeti tarafından finanse edilen İzmir Güzel
Sanatlar Okulu Müdürlüğü’ne atanmasıyla, 1906 yılında İzmir’e
geldi. Yunan işgalinin en şiddetli zamanında 1919'da İzmir'de Türk halkına yapılan katliamlara tanık oldu. Ailesiyle birlikte zulümlere katlanamadıkları için İtalya'a dönmüşler.
O yıllarda Yunanlılar, Ermeniler, Rumlar işgal ettikleri yerlerde büyük eziyetler yapıyorlar, eski Bizans'a ait tüm toprakları işgal ederek, büyük Helen İmparatorluğunu yeniden kurarak, İstanbul'u başkent yapma ülküsünü güdüyorlardı. Yunan Megalo İdea'sı olarak da söylenir Yunanlıların hayali.
Yunanlılar Ege Bölgesi işgalinde halk büyük eziyet çekti. Mustafa Kemal ile işbirliği yapan efelerin yerini öğrenmek için pek çok kişiyi öldürdüler. Hatta Demirci Mehmet Efe'nin ikin eşi ve bebesini kireç kuyusunda yaktılar. Yerli eşkiya Çalıkacılar ve yabancı eşkiyalar Mustafa Kemal'e karşı birlik oluşturdular. Tecavüz ettikleri kadınlarımızın kızlarımızın göğüs uçlarını kesip biriktirerek koleksiyon yaptılar. Bu uzun öykü. Biz yaşayanlardan duyduk okuduk, öğrendik Ege'de.
Gelelim Vittorio Pisan'ın tablolarına. Unutmadan söyleyelim. Pisan yetmişli yıllarda İzmir'e gezmeye gelmişler. TARİŞ ilgilenmiş. Vittorio aynı zamanda kuru incir uzmanıymış çünkü. 1974 yılında vefat etmiş.
Güne yakışan bir çalışmaydı bir hafta boyuncada makamını onurlandıracak haftanın seçkisi olarak . Şiir zamanı yönetimi adına içtenlikle kutlarız şairimizi ..Nice güzel paylaşımlara
Bunları çizebilmek ölen bir insanın resmini çekmek gibi sanırım ressam içinde bunlar çok zor olmuştur zaten bunlara daynayıp kaçmaları da bunu gösteriyor sanki o dönemlerden bu dönemlere gelebilmek ve hala her tür safsataya inanıp Atatürk'ün yaptıklarını küçümsemek nasıl bir tezat düşünmek bile tuhaf geliyor .ilgiyle okudum çok güzel bir paylaşımdı teşekkürler
Bizler de teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sağlık mutluluklar.
Daha fazlasını internetten bulabilirsiniz. Her biri yaşanmış ayrı bir olayı anlatıyor. Bir zamanları "keşke Yunan kazansaydı" diyenler vardı, hala da var.
Radyo
Siz de Dinleyin:
Son Yorumlar
Üşüdüm baba
Hoş bulduk ramazan bey inşallah şiirlerimle ve ... (Feride Temel tarafından) Devamı
Melek sakızın dersi
Çok teşekkür ederim ramazan bey o güzel yorumu... (Feride Temel tarafından) Devamı