Tülin Şen Altınlı güzel yürekli meleğimiz unutmadık unutturmayacağız [Devamı]
Bilgi Yayınevi'nden İlk baskılarına sadık kalınarak hazırlanan Sabahattin Ali kitapları [Devamı]
Ankaralılar,13. Ankara Kitap Fuarına Akın Etti [Devamı]
Shakespeare Okumak O Kadar Zor Değil [Devamı]
GEÇMİŞTEN ESİNTİLER :MÜZEYYEN SENAR [Devamı]
ÖĞRETMENİM ERHAN TIĞLI.... ÖĞRETMENLER GÜNÜN KUTLU OLSUN.... BUGÜN BİR ÖĞRENCİNİZ ŞİİR ZAMANI'NDA SİZİ ANLATACAK...... BİR SINAV DEĞİL, BİR GÖNÜL VEFASI ÖĞRETMENİM.
Öğretmenliğinin ilk yıllarında bile filmlerdekii gibi aktörel bir karizması vardı Erhan Tığlı'nın.
Bir öğretmen için en büyük mutluluklardan biri, bir zamanlar öğrenci olduğu şehre ve ders dinlediği okul sıralarına öğretmenlik olarak geri dönmesidir.
Şair ve yazar Erhan Tığlı; turunç ağaçları çiçek açtığında sokakları parfüm sıkılmış gibi kokan, Atatürk, İnonü ve Celal Bayar’ın 1937 yılında açtığı Sümerbank Basma Fabrikasının bulunduğu efsanevi kent Nazilli’de bu duyguları doyasıya yaşayan edebiyat öğretmenlerimizdendir.
Yetiştirdiği öğrencilerden birinin, yıllar sonra aklaşmış dökülmeyen saçlarıyla edebi performansının doruğa çıktığı bir öğretmenler gününde, O’nun hakkında yazacaklarından nasıl mutlu olurlar, tahmin edebiliyoruz.
Şimdi en uzun ömürlü insanların yaşadığı, hem öğrencilik hem de öğretmen olduğu Nazilli şehrinde Nazilli Lisesi ve Nazilli Ticaret Lisesine, kardeşiin bir köşeye attığı ve tamir ettirip kullandığı bisiklet ile gelir giderdi öğretmen Erhan Tığlı. "Benim hiç bisikletim olmadı. Uslu çocuk olduğum için alıvermediler. Gözü kalmasın diye oğluma bisiklet aldım" der Erhan Tığlı.
Endüstri devrimlerinin en önemli kurumlarından olan, Nazili ve ülkemize sosyal ve ekonomik alanda renk ve canlılık katan Sümerbank Basma Fabrikasının kuruluşundan dört yıl sonra bu şehirde hayata gözlerini açmıştır Erhan Tığlı. Çocukluğu, bu fabrikaya işçi taşıyan ve şehrin ortasından geçerken düdüğünü uzun uzun çalan Gıdı Gıdı trenine ellerini cebine sokup hayran hayran izleyerek ve yörenin gümrah yeşil tabiatında ruhu doygun insan olarak geçmiştir.
Nazilli Sümerbank Fabrikasına işçi taşıyan "gıdı gıdı" treninin Erhan Tığlı'nın çocukluğunda pek çok hatıra oluşturmuştur. Bu treninin şehrin simgesi olarak yeniden çalışması konusanda Erhan Tığlı usanmadan taleplerde bulunmuştur. Bu tren şehrin ortasından geçerken uzun uzun düdüğünü öttürürdü. Gıdı Gdı treni Erhan Tığlı'nın eserlerinde bolca yer almıştır.
İstanbul edebiyat fakültesinden mezun olduktan sonra liselerde edebiyat öğretmeni olarak çalışırken en güzel yıllarını Nazilli’de yaşadığından eminiz.
Beş Hececiler'den Yusuf Ziya Ortaç ile Orhan Seyfi Orhon'ın çıkardığı 55 yıl aralıklar halinde yayımlanan ünlü AKBABA dergisinde sürekli olarak mizah yazıları yazardı Erhan Tığlı.
Yusuf Ziya Ortaç ile Orhan Seyfi Orhan’ın kurduğu 1922 yılından 1977 yılına kadar yayımlanan ünlü Akbaba dergisinde haftalık mizah yazıları yazmıştır. Bir zamanlar naif sarı renkle yayımlanan Gırgır dergisine de yazıları süslemiştir.
Erhan Tığlı'nın şiirlerinde ve yazılarında tanımladığı her türlü aşkda özdeyişsel dopingler bulunur.
Yaşar Nabi Nayır’ın çıkardığı ve şimdi kızı Filiz Nayır’ın devam ettirdiği Varlık Dergisinde eserleri yer almıştır. Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet gibi çeşitli gazetelerde, Ilgaz, Yelken, Sanat Çevresi, Güzel Yazılar, Edebiyat Gündemi, Yaba gibi pek çok dergide bitip tükenmeyen edebi enerjisiyle eserleri yayımlanmıştır.
Adına, özgeçmişine, eserlerine şair yazar tanıtımlarında, edebiyat ansiklopedilerinde, antolojilerde yer verilmiştir. Türk Hava Kurumu’nun, Gözlem, Güneysu, Yaba, Damar dergilerinin ve Akşehir, Çankaya, Diyarbakır Belediyelerinin, Milli Eğitim Vakfı’nın, Kültür Bakanlığı’nın, Özgür Eğitim Yayınevi’nin yarışmalarında çeşitli dereceler alıp ödüller kazanmıştır.
Elli küsur yıl Türk Eğitimine ve edebiyatanı hizmet veren ve daha üretmeye devan eden Erhan Tığlı'nın başarısında O'na huzurlu ve mutlu bir ömürle iki evlat veren ve kendisi gibi öğretmen olan değerli eşinin büyük emeği vardır.
Şiirle ilgili “Güzelliği yaşamak, yaşatmak, güzelliklere koşmak, sevgiyle coşmak için şiir yazıyorum. Şiir benim hayatımdır, şiirsiz kalmak yaşamamaktır.” diye söze başlar Erhan Tığlı.
Soyut şiirler hakkında "Şiirler gerçekçi olmalı, duygu ve düşünceleri iyi anlatmalıdır. Soyut sözleri şiir saymıyorum.” şeklinde fikrini ifade eder. Ayrıca şu önerisini de hemen burada belirtelim "Şiir kelimelerle yazılır ama gelişigüzel kelimelerle değil! Kelimeler uyumlu olmalı, birbiriyle sevişmelidir, hatta evlenmeli, düğün bayram etmelidir." şeklinde görüşlerini dile getirir.
Ege tabiatının güzellikleriyle beslenen Erhan Tığlı bir konuşmasında "Eskiden incir bahçelerimiz vardı bizim" diye hüzünle hayıflanır ve bu incir resmine bakarak özlem giderir.
Görüldüğü gibi Erhan Tığlı’nın edebi konuşmalarında ve yazılarında bile sözcük kafiyeleriyle söyleme ahenkleri bulunmaktadır. Dilerseniz bir örnek daha verelim. “Kaç yaşına basarsan bas ama sakın yaş tahtaya basma. Ne kadar dertli olursan ol arkadaşlarının yanında suratını asma. Hep dertlerinden söz ederek onları kasma.”
Gülen Ayvamız, Ağlayan Narımız, HALKIMIZ. Bu adı taşıyan kitabı Halkımızın profilini yazıyla nasıl da folklorik olarak tanımlıyor.
Şiirlerinde ve yazılarında bilgece sağlıklı gülümseme oluşturan bir ustalık bulunmaktadır, kaotik imgelere yönelmez, edebiyat ve sanatla yoğrulmuş deneyimlerin yalın ve etkin tarzıyla paratoner sloganlar ve şiirin sürmanşetlerini oluşturur O’nun şiirleri. Hiçbir zaman bir edebiyat memurluğu yapmamış, yaratıcı formasyonuyla “edebiyat öğretmeni ve şair yazar“ vasfıyla anlaşılırlığın ve anlatma virtüözlüğünün üstadı olmuştur.
İşte Erhan TIĞLI'nın yalın etkin, sürmanşet şiirlerinden biri.
Erhan Tığlı’nın edebi performans düzeyine erişen pek çok kişi bugün fildişi kuleden amatör şair ve yazarlara küçümseyerek bakmakta, onların aktive olduğu yerlerden uzak durarak kasıntılı halleriyle burun kıvırmaktadırlar. Erhan Tığlı yarısı doldurulmuş su bardağının önce dolu tarafını görüp, üstüne doldurulacak suyun da berraklığı konusunda katkı sağlar. Her edebi alanın değerli olduğunu ve destek olunması gerektiğine inanır.
Nazilli 50. Yıl Ticaret lisesinde bizlere şöyle derdi.” Ne bulursanız okuyun, takvim yaprağından, gazete yırtığından, tezat düşüncelerden bilgilerinizi dokuyun… Tek bir şey okumayın: Vatandaşın Canını.”
O hayata ve her değere yaşama sevinciyle baktı.
O’nun dersleri hep bir edebiyat seansında terapiler, edebi bir panelin kayda geçirilecek tebligatları, güzel sanatlar kongresinden deklarasyonlar şeklinde geçerdi. O yıllardaki siyah saçlarını ıslatarak yana tarardı. Siyah beyaz filmlerden doğal bir aktörel duruşu vardı.
Öğretmenim Erhan TIĞLI'nın sevdiği dizelerden biri.
Edebiyat ve kompozisyon dersinden haz almayan öğrenciler bile dikkatle dinlerdi. Derslerinde öğrenciler yaramazlık yapmayı yeltenemezlerdi, çünkü söyleyeceği sözlerle densizlik eden öğrenciler O’nun söyleyeceği sözlerle mahcup düşerlerdi.
O sözleriyle kulak çeker, ellerini hiç kullanmazdı.
Kendi yazdığı masallardan anlatmıştır hep torunlarına.
“Ben ters bir öğrenciyim” diyen öğrencinin gevşemiş kravatını düzeltirken şefkatli bir ironiyle “ters diye hayvan dışkısına da derler, aman dikkat evladım” yanıtında yüzü kızaran öğrenci olgunluğa doğru bir adım daha atmış olurdu.
Nazilli Ticaret Lisesi Sümer İlkokulunda öğrenim görürdü o yıllarda. Bu okulula Erhan Tığlı bisiklet ile gelir giderdi. Yağışlı günlerde tıklım tıklım olan belediye otobüslerine biner öğrnecilerin konuşmalarını gözlemlerdi. Bu okulun önünde yazdığı skeçler oynanmıştır. Bir Numaralı Adam oyunununda gazeteci rolünde Ramazan Topoglu oynamıştı.
O yıllarda Nazilli Ticaret Lisesi’nin binası olmadığı için Sümer İlkokulunda öğrenim görürdü. Koskoca öğrencilerin küçük çocuklar için yapılmış sıralarda oturması garibine giderdi ama Erhan Öğretmen çaktırmazdı. Çoğu zaman Aşağı Nazilli’de Sümerbank’ın hemen yanında olan okula kardeşinin bisikletiyle gelir giderdi. O bisiklet kardeşine “okusun da adam olsun” teşviki yaratmak için alınmıştı. Ama o yine de okumayıp ortaokul ikiden okulu bırakıp bozulmuş bisikleti bir kenara atar. Erhan öğretmen de onartıp binmeye başlar.. Şöyle söyler bisiklet ile anılarını: “ Benim hiç bisikletim olmadı. Uslu çocuk olduğum için alıvermediler. Gözü kalmasın diye oğluma alıverdim.”
Erhan Tığlı'nın öğretmenlik yaptığı Nazilli Lisesi'nin bahçesindeki okaliptüs ağaçları ve binlerce yetiştirdği öğrencelerin ayak izleri, sınıfların duvarlarına kazınan Erhan Tığlı dersleri şimdi buruk duygularla anımsanmaktadır.
Yetmişli yıllardaki öğrenciler ile şimdikilerin edebiyata olan ilgilerinin karşılaştırmasında “ Eskiden bilgisayar yoktu, televizyon, telefon ve oyunlar şimdiki gibi yaygın değildi. Bu yüzden ister istemez kitaba, sanata edebiyata yönelirlerdi. Şimdi ise baştan çıkaran çok şey var ve de bu yüzden okumaya, sanata edebiyata yönelemiyorlar ne yazık ki.” diiye üzüntülerini söyler.
Erhan TIĞLI'dın oğlu Güvenç de babası gibi aktör duruşlu
Şairlerle ilgili olarak ”Şairler kendilerini çok önemsiyor ve önemsenmek istiyorlar ama toplum aldırmıyor onlara. Bazıları da hayal kırıklığıyla ya da gündeme gelmek için intihara başvuruyorlar! Şairin küsmeye hakkı yok, aslında toplumun şair ve yazarlara küsmeye hakkı var. Topluma ne veriyorlar ki?” gerçeğiyle çekinmeden görüşlerini söyler.
Bordo renkli V yaka kazak ona çok yakışır, gülüşüyle senronize olurdu.
Şimdi de öğretmenimiz Erhan Tığlı’nın eserlerine bir göz atalım.
Varım (şiirler), Sonsuz Olmaktır Sevmek (öyküler), Bir Numaralı Adam (kısa oyunlar, parodiler), Halkımız: Gülen Ayvamız, Ağlayan Narımız (mizahi halk edebiyatı incelemesi), İkramiyeli Dünya (mizah öyküleri), Türküleşsin Dünya (deneme ve değinmeler), Şeytan Rivayetleri (şeytanlı yazı ve öyküler ) Aşk (Aşk konulu denemeler). Ayrıca, ikisi ödül alan on iki çocuk öyküleri kitapları Erhan Tığlı’nın eserleridir.
Öğretmenler gününde bu dizeler de bütün kadınlarımıza armağan olsun.
Ayrıca, ikisi ödül alan on iki çocuk öyküleri kitabı vardır. Bunlardan bazıları “Öküzü Bayram Yerinde, Kolye, Çilli Horoz, Arkadaşım Eşek, Dilek, Konuşan Ayna, Palyaço, Çalış Kızım Çalış...” kitaplarıdır.
Beyza Özlen'in "Yaşım yetmiş, ama işim bitmemiş diyerek Erhan Tığlı'nın yazdığı kitaptır" diye tanıttığı Büyü adlı kitabı. Beyza ÖZDEN bu kitap için "Akbaba, Gırgır gibi mizah dergilerinde yazıları çıktığı için olacak, şiirlerinde güldüren düşündüren öğeler çokça yer alıyor. Çelişkilerimizi esprili bir dille göz önüne seriyor" değerlendirmesini yapar.
Öteki kitaplarından bazıları şunlardır: Öküzü Bayram Yerinde, Kolye, Çilli Horoz, Arkadaşım Eşek, Dilek, Konuşan Ayna, Palyaço, Çalış Kızım Çalış...
Erhan TIĞLI'nın Sonsuz Olmaktır Sevmek adlı hikaye kitabı.
Erhan Tığlı’nın Nazilli’de öğretmenlik yaptığı 1980 öncesi, siyasi nedenlerle kardeşin kardeşe kıydığı yıllardı.. Nazilli Ticaret Lisesinde öğrencilerinden biri trende başına demir vurulup katledilince okulun öteki öğretmenleriyle birlikte günlerce içine kapandı. Yine üç öğrencisi trafik kazasında hayatlarını kaybedince, ellerini kavuşturarak okulun bahçesinde hüzünlü adımlarla volta atıp içinden sessiz sessiz ağladılar.
Ciddiyeti insanı ürküten, gülümseyişi insanın içini ısıtan ve ışıtan, dilinden hiçbir sözün savurganca dökülmediği Türk Eğitimine ve Edebiyatına hizmet eden bu değerli öğretmen, Maçka Teknik Lisesinden emekli oldu. Fakat hiçbir zaman yazdıklarından söylediklerinden, kalbi attığı sürece asla emekli olmayacak bir sanatçıdır O.
Biz öğrencileri ve yakından izleyenler yaşarken O’nun değerini bilenlerdeniz. Yaz günlerinde Didim’de ve Nazilli’de, kış günlerinde İstanbul’da yaşayan Erhan Tığlı’nın, bir Faru Nafiz Çamlıbel, bir Ahmet Hamdi Tanpınar kadar olan değerini ilgili edebiyat kamu oyunun vakit geçmeden anlayıp takdir edeceğinden eminim.
2013 yılı. Günlerden Kasım ayının 24’ü. Bir öğrencisi Erhan Tığlı için bunları söyledi. Ve bu yazıyı yazarken Erhan Tığlı’nın alın terinin büyük katkısı olduğunu asla unutmadı ve hiçbir zaman unutmayacıktır.
Saygılarımla gönül gözlerinden ve ellerinden öpüyorum Erhan Tığlı’nın.
Benim güzel öğretmenim Erhan Tığlı’nın.
Sağlıklı, mutlu uzun bir ömür diliyorum.
Ve O’nun şahsında bütün öğretmenlerimizi kutluyorum.
Ramazan TOPOĞLU
Nazilli 50.Yıl Ticaret Meslek Lisesi
Erhan TIĞLI öğrecisi.
Bu yazıyı yazan Erhan Tığlı'nın Öğrencisi Ramazan Topoğlu'nun O'nun öğrencisi olduğu yıllardaki halidir.
Erhan Tığlı ile ilgili Linkler.
Facebook'taki sayfası bir edebiyat dergisi özellği taşır.
www.erhantigli.blogcu.com
www.erhantigli.blogspot.com
İletişim: erhantigli@mynet.com
*************
Ramazan Topoğlu | 24/11/2013
9 Yorum | 5422 okunma | 0 beğeni
Erhan Tığlı 14/03/2015 12:12
Ramazan Boran 26/11/2013 21:20
Mahmut Halıcı 26/11/2013 18:18
Osman Yüksel 24/11/2013 19:04
Erhan Tığlı 24/11/2013 18:59
vedat dündar 24/11/2013 16:56
vedat dündar 24/11/2013 16:05
İbrahim Çelikli 24/11/2013 15:04
Yasemin Demir 24/11/2013 14:51